UDGIVELSER

Helsingørkrimierne

foregår alle i de sidste år af middelalderen. Hovedpersonerne er opdigtede, men hvert bind tager udgangspunkt i en begivenhed som virkelig fandt sted i byen.

Magt over Ret

På Mikkelsmarkedet i Helsingør i 1517 får borgmester Henrik en sviende ørefigen af Eline ølkone. Den var  velfortjent. Senere træder hun en munk fra Vor Frue Kloster over tæerne. Det var et uheld. De to tilfældige møder vender op og ned på Eline ølkones liv.

Tiden er urolig. Der er nye tanker på vej, og den der har magten, har også retten. Det er langtfra alle som tænker meget over hvad der er ret og rimeligt. De fleste er mest optaget af at få deres daglige liv til at fortsætte i den vante gænge, og kommer man i klemme, er det nok ens egen skyld. Da Eline ølkone kommer i klemme, ser det sort ud for hende.

Romanen foregår i Helsingør mellem den nat hvor Dyveke, kongens elskerinde, bliver begravet, og den dag hvor lensmanden på Krogen, Torben Oxe, bliver halshugget i København, dømt for mordet på Dyveke.

Anmeldelser:

http://Peterodel.com/tag/boganmeldelse

https://bogrummet.dk/boganmeldelser/magt-over-ret-af-birgitte-joerkov/

Vor Frues sorte søndag

Den første , Vor frues sorte dag, 2001, foregår i 1450. Elne Jeps er enke og købmand. Johan er munk og bygmester på den nye kirke der er ved at blive opført ved karmeliterklosteret. De mødes, og det kan selvføl­ge­­lig aldrig blive til noget mellem dem. Men så sker der noget i underligt i klosteret, og Johan får brug for hjælp til at læse regnskaber. Elne er regnskabskyndig. Genudgives som papirbog i foråret 2021.

Når himlen falder ned

Når himlen falder ned, 2003, foregår i 1452. Der er krise i byen. Skånelandene er blevet hærget af svenskerne, og helsingørkøbmændene kan ikke få de fødevarer de plejer at kunne sælge til skibene der går gennem Øresund. Ydermere brænder tre af købmandsgårdene ned, og man mistænker Elne Jeps for at være skyldig. Hendes søn kommer hjem for at hjælpe hende, men da en ung kvinde bliver myrdet, falder mistanken på ham.

Vesten for Øret

Vesten for Øret, 2006, foregår i 1473. Et skib anløber i en storm byens red. Skibet er et af de to skibe der blev sendt ud af kongen for at finde søvejen til Kina. Ekspeditionen blev ledet af hans Pothorst. Han og nogle af hans folk tager logi i Oxernes gård, nabogården til Elne Jeps, men en af kaptajnerne får lov til at leje hendes stue mens han tegner kort over sejladsen. Der er flere der er interesseret i at få fingre i disse kort, og det bliver nogle hektiske uger i byen. Denne gang får Elne hjælp af Johan Bygmester som er kommet tilbage fra sin lange pilgrimsvandring.

Dødssynder

Dødssynder, 2011, foregår i 1486. Meget er forandret i de forløbne år. Elne ligger på kirkegården, og hendes datterdatter har solgt købmandsgården og i stedet købt en ølbod på torvet. Karmeliternes kirke er blevet næsten færdig. Kun det ene sideskib mangler at blive udsmykket med de malerier som Hans Pothorst kom til at betale for. Og så mangler alteret at blive sat op. Der er kommet en flok malere fra Halland til sideskibet og to snedkere fra Lybæk med alteret. Den ene ligger en tidlig morgen på kirkegulvet. Død. Det bliver Elne Jeps oldebarn, Eline, som sammen med Johan Bygmester opklarer dødsfaldet.

Historiske romaner

Svenske fru Birgitte

Svenske fru Birgitte er en roman, men hovedpersonen, Birgitte Olufsdatter Thott levede i 1400-årene. Hun blev født i toppen af det danske samfund og blev gift ind i den svenske højadel, men lykken er hverken gods eller guld. Hendes liv blev langt og med megen modgang, men alligevel magtede hun at blive den der lo sidst.

Kære datter, du må vide

Kære datter, du må vide er fiktion, men skrevet over en stak virkelige breve fra mor, Anne Rudsdatter, til datter, Sofie Krummedigesdatter, i årene 1529-1533. Sofie rejser som ung gift kvinde og selv mor til Bergen, og hendes mor savner hende og bekymrer sig for hende. Romanen viser hvordan livet i den tid var set med en kvindes syn.

Anmeldelse:

https://bogrummet.dk/boganmeldelser/kaere-datter-du-maa-vide-af-birgitte-joerkov

Den skønne helene

Den skønne Helene, spændingsroman, 1997. Den foregår på National­museet med afstikker til Østerbro og Italien. Helene er ambitiøs arkæolog og arbejdsløs. ’Den skønne Helene’ er et hoved skåret i elfenben. Hun bor på Nationalmuseet. Det har hun gjort i flere hundrede år i fred og ro, lige indtil Helene ser hende som en mulighed for at skaffe sig berømmelse og fast arbejde. Romanen blev præmieret af Det danske kriminalakademi med årets debutantpris.

Genganger, gotisk krimi

Genganger, en gotisk krimi, 2013, skrevet under pseudonymet Charlotte Amalie von Skeel. En gruppe forfattere mødes på et gods langt ude på landet. Nogle kender hinanden godt, andre mødes her for første gang. En voldsom snestorm lammer landet, og i mange dage må denne flok leve isoleret sammen uden kontakt til omverden og uden mulighed for at slippe væk. Så dør den første …

Følg fortællerens tanker mens hun skriver beretningen om disse dage på charlotteamalievonskeel.wordpress.com

Drengen fra Danzig er en fortælling for store børn, bragt som føljeton i Weekendavisen 2011-12. Den foregår i Helsingør i 1485. En dreng ankommer som flygtning til byen. Han må gemme sig for fogeden og finder tilfældigt ly i Elne Jeps gård, her møder han Eline, Elnes oldebarn. Modvilligt begynder hun at hjælpe ham, men først da hun søger hjælp hos Johan Bygmester, løses hans problem.

Noveller:

Sikken søndag, novelle, Politiken, Magasinet, 1989

Nytår, novelle i ’Sølvbyen og andre Helsingør-noveller’, 2011

Privat hjemmehjælp, novelle i ’Gammelbogen II, Død og hygge på plejehjemmet’, Epigraf, 2014

Kogebog: Solens køkken, kogebog fra Calabrien, 1986, Rosinante

Kronik, Politken, 10. april 22

Skammen over at tisse i bukserne som voksen

Klummer trykt i Helsingør Dagblad:

CORONAFØLGER, 3. marts

DEN STORE VIDENSKAB – AFFALDSSORTERING, 3. april

EN GYSERHISTORIE – KOMMUNAL OPLYSNING, april 21

FODBOLD FRA FØDSLEN, 31.maj 21

DEN SIDSTE DINOSAUER – DET ER MIG, 7. juli 21

TILLID – mellemmenneskelig smørelse, 17. aug. 21

UDFLUGTER TIL UDKANTEN, 17. sept. 21

KULTURENS KØBMANDSKAB, 23. okt. 21

EN KORT HISTORIE OM TOMMELFINGERENS LANGE BØJESENE OG CIVILISATIONEN, 01.01.22

MAN ER IKKE DUM, FORDI MAN IKKE KAN STAVE, 05.03.22

‘BOOMERE’, ‘ÆLDREBYRDE’, ‘DET GRÅ GULD’ DET KOMME AN PÅ ØJNENE DER SER 06.05.22 https://helsingordagblad.e-pages.pub/titles/helsingordagblad/908/publications/4156/articles/1582440/12/1
DET ER SVÆRT AT VÆRE SUR NÅR KUNSTEN FLYDER GENNEM BYEN , 21.06.22

RUDEKUVERTEN VAR INGEN OPKRÆVNING FRA BIBLIOTEKET, 5.08.22

HVEM VIL IKKE FORKÆLES FOR EN BILLIG PENGE, 23.09,22 https://helsingordagblad.dk/artikel/hvem-vil-ikke-fork%C3%A6les-for-en-billig-penge

KAN MAN SE EN BYS DNA?, 11.11.22

FIFA – STOLHED OG SKAM, 22.11.22

DER ER LYS FORUDE, 25.12.22

DER VAR EN GANG, DA VI IKKE TOG GULDVARME I BADEVÆRELSET FOR GIVET, 23.01.23

MAN HAR ET STANDPUNKT – INDTIL MAN BLIVER KLOGERE, 05.03.23

MARK- OG VEJFREDSLOVEN – LOVEN SOM INGEN KENDER, 10.06.23

AT REJSE ER AT LEVE. 22.07.23

NÅR UHELDET ER UDE OG MAN MÅ BRUGE SOMMEREN PÅ UØNSKEDE REJSEMINDER, 03.09.23

DANMARKSHISTORIEN RAMT AF LIGESTILLING, 13.10.23

EN ØKENÅBNER PÅ STENGADE – OG ET MIRAKEL, 25.11.23

DER ER LYS FORUDE, 25.12.23

NYTÅRSKUR – KOMMUNAL FORKÆLELSE OG ANERKENDELSE, ??.02.24

NÅR TILLIDEN TIL MENNESKER SÆTTES PÅ PRØVE, 15.03.24