Ét bogstav er at tyde

En ting er at læse den gotiske håndskrift, noget andet og mindst lige så interessant er at forstå meningen. Så næste skridt var at fatte indholdet.

I et brev skriver Anne Rudsdatter at hun tror at ”Kong cresteen kommer hiit indt y dag”. Det står sidst i brevet, lige inden alle hilsnerne, på det sted hvor der kunne have stået ’jeg tror det bliver regn i dag’, altså bortset fra at hun aldrig spilder blæk på ligegyldigheder. Brevet er skrevet i København sidst i juli 1532.

Det er sådan et sted fortolkeren rejse sig lidt i stolen og tager en dyb vejrtrækning. Her skal tænkes. Når der er tænkt lidt, rejser fortolkeren sig helt op og begynder at hive opslagsværker ud af reolerne.

Efter lidt søgen og nogle opslag finder fortolkeren ud af at denne henkastede ledsætning rummer en af danmarkshistoriens mest dramatiske hændelser. Kong cresteen er Chr. II, og han kommer til København den dag – som fange på et skib der kommer ned fra Norge. Da han gik ombord på skibet i Oslo, troede han at han skulle ned til en forhandling. Han havde fået frit lejde. Men han blev snydt. Han skal ikke forhandle, han skal fængsles på livstid. Bedrageren – i hvert fald ham der pålægges skylden – er Niels Lykke, en dansk-norsk adelsmand. Niels Lykke er på alle leder og kanter en skidt knægt. Hans liv er en roman værd med ham selv i skurkerollen, og stoffet er beregning, bedrag, svig og svigt, hor og mord, og en lille­søster alle holder af.

Sådan er historien, fuld af historier der trumfer de fleste amerikanske spændingsfilm.

Om Birgitte Jørkov

Forfatter
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *