VIRKELIGHED OG FIKTION

På Nord, Nordisk litteraturfestival, på Kulturværftet i Helsingør 2017, blev Vigdis Hjorth interviewet om sin roman ’Arv og miljø’. Den har rejst en voldsom debat i Norge hvor nogle påstår at den handler om Vigdis Hjorths egen familie. Selv fastholder hun at den er fiktion, men selvfølgelig med inspiration fra virkeligheden.

Som eksempel på arbejdsmetoden fortalte hun en historie fra sit eget liv:

Den meget unge Vigdis vidste at nu skulle hun miste sin mødom. Hun havde mødt en jævnaldrende, og der var klart lagt op til at han gerne ville være den der hjalp hende, Inden aftenens fest skrev hun i sin dagbog at på de følgende uskyldige, hvide sider ville hele den fantastiske historie komme til at stå. Aftenen forløb også efter planen. De var til fest, listede op på første sal og fandt et værelse med en seng, tog tøjet af, drengen kæmpede med at få et kondom på, men han havde ikke rejsning, alligevel lagde han sig ovenpå hende og hoppede lidt frem og tilbage. Bagefter fyldte han vand i kondomet for at se om det skulle være sprunget.

Begge var uvidende om sex, men Vigdis vidste at det der var sket, ikke var et samleje. Han var lige så meget jomfru da hun gik ned fra værelset som hun havde været da hun gik derop.

Alligevel skrev hun da hun kom hjem 35 sider i sin dagbog om denne fantastiske oplevelse det havde været at miste uskylden. Rent digt. Hendes mor fandt dagbogen, blev chokeret, fortalte det hele til hendes far, og begge troede fuldt og fast på at det der stod i dagbogen var den virkelige sandhed.

Måske var historien bare en parabel, men den var klog, og Vigdis Hjorth fortalte så salen hulkede af grin.

Om Birgitte Jørkov

Forfatter
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *