ESKE BILLE OG DEN GRØNNE BØLGE

En dag på vejen ud af min lokale Irma stoppede jeg op og tog en folder om Irmas nye grødserie. Den sidste opskrift i folderen var en GRØN GRØD, altså grød med krydderurter. Under opskriften stod en kildehenvisning. En kildehenvisning til Eske Bille! Originalopskriften lå i hans bevarede papirer.

Det var en overraskelse. Eske Bille var altså en mand der inter­esserede sig for sin families og betroedes folks helbred, og han var bevidst om de gavnlige virkninger grønt har på vores helbred.

På det tidspunkt kendte ingen selvfølgelig til vitaminer og deres effekt, men man forstod at grønt i maden kunne noget godt.

Det var nyt for mig, og jeg blev selvfølgelig oplivet og begejstret. Senere løb jeg – igen tilfældigt – to gange mere ind i oplysninger som lærte mig mere om Eske Bille og den grønne bølge i middelalderen.

Eske Bille er lidt af en helt i den roman jeg arbejder på. Han er gift med Sofie Krummedigesdatter. Hun er den ene af mine hoved­per­soner, den anden er hendes mor, Anne Rudsdatter.

Eske er født ind i en af landets store og betydningsfulde slægter. Billernes hovedgård var Svanholm i Hornsherred. I dag er Svanholm et økologisk gods, landets første og største producent af økologiske landsbrugsvarer.

Men Eske blev født langt nede i rækken at sønner, så han kunne ikke forvente nogen større arv, og indtil da skulle han leve af sine egne evner. Dem havde han heldigvis mange af. Han var dygtig, begavet, flittig og pålidelig, så han blev en af kongens højt betroede embeds­mænd. På det tidspunkt, jeg skriver om ham, er han kongelig lens­mand på Bergenhus i Norge. Det vil sige at han er den danske konges stedfortræder i Norge fra Bergen til Nordkap.

Da jeg begyndte at skrive romanen, vidste jeg temmelig meget om ham. Sådan set det hele, lige ned til hans bøvl med et skinnebenssår. Troede jeg.

Men jeg tog selvfølgelig fejl. Der var mere. Og aha-oplevelsen med den grønne grød var bare den første. Siden kom snapsen.

 

SNAPSEN (fortsættes)

Om Birgitte Jørkov

Forfatter
Dette indlæg blev udgivet i du må vide, Eske Bille, Grøn grød, Kære datter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *