FORARBEJDET TIL ‘KÆRE DATTER, DU MÅ VIDE’

RESEARCH – undersøgelse, indsamling af fakta, tilegnelse af viden, afdækning, omhu, nørderi

Jeg researcher aldrig! Jeg kan ikke fordrage det ord. Jeg synes det er krukket. Det er også unødvendigt på dansk; vi har en række ord der er mere nuancerede. Jeg studerer, undersøger, ind­samler fakta, afdækker mulige sammenhænge i mit stof, og jeg udøver med fryd pedantisk nørderi.

Da min ægteviede husbond for mindst 30 år siden foreslog mig at skrive en historisk roman (indrømmet, det var en rigtig god idé), afviste jeg det blankt. Jeg forstod at det ville tage mig år at studere, undersøge osv. stoffet.

Det gad jeg ikke. Jeg ville meget hellere bruge min tid på at skrive om noget jeg vidste noget om i forvejen, noget som var lige til at gå til.

20 år senere – sådan ca. – kastede jeg mig alligevel over den historiske roman og fandt ud af at det var interessant, spændende og slet ikke tidsrøvende at grave mig ned i det historiske med det formål at beskrive mennesker, der kunne være os, men lever i andre tider.

 

Jeg begynder som regel arbejdet med at skrive en ny roman med at læse stakkevis af bøger og artikler, den ene tager den anden med sig.

Når jeg tror at jeg ved det hele, går jeg i gang med at skrive. I løbet af kort tid opdager jeg at jeg intet ved, og så fortsætter jeg mine historiske undersøgelser.

Lige nu har jeg to vigtige, men ubesvarede spørgsmål:

Brugte man bleer til spædbørn i middelalderen? Hvis ikke – hvordan klarede man sig indtil barnet blev renlig?

Fandtes der brønd både i Håkonshallen og i tårnet på Bergenhus i 1530?

Begge spørgsmål har jeg forgæves prøvet at læse mig til. Altså må jeg finde nogen der måske kan give mig et svar.

Det skulle vel ikke være dig?

 

Det er en sjov del af arbejdet med en historisk roman. Rigtigt sjovt bliver det når jeg tilfældigt falder over svar som jeg ikke har haft fantasi til at spørge om.

For eksempel havde jeg ikke et sekund forestillet mig at en mand, højt på strå og en dygtig og flittig embedsmand omkring 1530 ville være optaget af grønne urters sundhedsbevarende og sygdomsbekæmpende virkning. Det blev jeg ved et tilfælde en dag jeg handlede i min lokale Irma.

 

ESKE BILLE OG DEN GRØNNE BØLGE

(fortsættes)

Om Birgitte Jørkov

Forfatter
Dette indlæg blev udgivet i du må vide, Kære datter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *