KUNSTNERISK FRIHED – SET MED HISTORIKERENS ØJNE

Digt over kilderne, over dem alle og aldrig imod dem. Det råd gav Erik Arup, en af dansk historieforsknings bedste begavelser.

Råd og råd. Det er et påbud til historikerne om at skrive frem­stillinger af historien som er levende og kan fænge læserne, men aldrig vildlede dem. Hullerne mellem det vi ved, skal fyldes ud med det sandsynlige, men historieskriverne skal aldrig selv finde på.

Der er forskel på at skrive faghistorie og fiktion, og grænserne for hvad man kan tillade sig, er forskellige. Når man skriver historisk fiktion, skal digte.

Diskussionen handler om hvor meget man må digte om og til. Jeg hører til blandt strammerne. I alle de år jeg har undervist, har jeg spildt mange kræfter mange gange på at forklare mine elever at det de tror de ved om et historisk forløb, stammer fra en roman – eller en filmatiseret roman – lavet af en fladpandet idiot.

”Rolex var ikke modearmbåndsuret blandt gladiatorer i oldtidens Rom” f.eks. Mine elever havde ikke en gang behøvet selv at have læst romanen eller set filmen, de havde måske bare hørt om den. Det er nok. Alt nok.

Fiktion som griber fat om vore følelser, virker stærkt. Tror vi på følelserne, tror vi også på alt det andet. Ofte uden at skænke det én tanke. Derfor! Hvis man vælger et historisk stof i en historisk ramme, skal man pinedød gøre sig umage og bruge historien så rigtigt som muligt.

En frustreret kollega spurgte mig en gang, hvem der ejede historien. Han mente at vi alle ejede historien og derfor kunne bruge den som det nu passede os – og underforstået at ingen mors sjæl alligevel vidste hvad der var rigtigt. Jeg synes at hans konklusion er forkert. Vi ejer alle historien og derfor er vi forpligtede til at gøre os umage med ikke at misbruge den.

Hvis man ikke gider gøre sig umage, skal man skrive i en anden genre og bruge sin kunstneriske frihed her.

Kunstnerisk frihed kan aldrig være en gyldig undskyldning for dovenskab.

Om Birgitte Jørkov

Forfatter
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *